Twijfelen: de kracht en kwetsbaarheid van onzekerheid

Twijfelen is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Het kan frustrerend zijn, maar het hoort erbij. Het is helemaal niet gek om te twijfelen. Het is juist een teken dat je nadenkt en niet zomaar alles accepteert. Ik merk dit vaak bij mijn make-overs. Dat sommige mannen de ene dag wel een make-over willen en de andere dag niet. Als het echt een verlangen is. Is het wel de vraag of het je ego is die spreekt of dat het echt je gevoel is. 

Twijfelen kan je helpen om dichter bij jezelf te komen en echt te begrijpen wat je wilt en wie je bent.

Twijfelen over genderidentiteit: het is helemaal niet gek

In deze drukke wereld moeten we constant keuzes maken. Van wat we willen eten tot welke carrière we willen volgen. Soms lijkt het wel alsof de wereld van ons verwacht dat we altijd precies weten wat we willen. Maar de realiteit is dat het leven niet zo simpel is. Vooral als het gaat om dingen zoals je genderidentiteit, kan twijfel een grote rol spelen.

Voor veel mensen is hun genderidentiteit niet zo zwart-wit. Ze voelen zich misschien niet helemaal thuis in de traditionele categorieën van man of vrouw. Het is helemaal niet gek om dan te twijfelen en je af te vragen waar je eigenlijk staat. Onze samenleving heeft nog steeds veel traditionele ideeën over gender, en dat maakt het lastig voor mensen die niet in die hokjes passen. Maar twijfel kan je helpen om echt te ontdekken wie je bent, los van wat anderen van je verwachten.

Kim twijfelen

Makeover als een stap naar jezelf zijn

Daarnaast kan twijfel je ook doen nadenken over hoe je eruitziet en hoe je jezelf aan de wereld presenteert. Dit zie je vaak bij een 'makeover'. Een makeover gaat niet alleen over een nieuw kapsel of een nieuwe outfit, het gaat ook over jezelf vinden en jezelf zijn. Mensen die twijfelen over hun uiterlijk gebruiken een makeover vaak om te laten zien wie ze echt zijn. Het is een manier om hun innerlijke gevoelens te uiten en zichzelf te laten zien zoals ze zich echt voelen.

We zien vaak makeovers op tv en in tijdschriften, waar het vooral om de buitenkant gaat. Maar een echte makeover gaat dieper. Het is een proces van zelfontdekking, geboren uit twijfel en onzekerheid. Voor iemand die twijfelt over hun genderidentiteit kan een makeover een belangrijke stap zijn in het proces van jezelf zijn en je ware ik tonen. Het is een zichtbare bevestiging van een innerlijke reis.

De kracht van twijfel: groei en ontwikkeling

Twijfelen is misschien niet altijd fijn, maar het is belangrijk voor je groei. Het dwingt je om vragen te stellen, om na te denken over alternatieven en om uiteindelijk keuzes te maken die beter bij je passen. In een wereld die vaak zekerheid en duidelijkheid eist, biedt twijfel juist de kans om dieper te graven en meer genuanceerde antwoorden te vinden.

Adam Grant: twijfelen als kracht

Psycholoog Adam Grant stelt in zijn boek "Weten wat je niet weet" dat twijfelen juist een kracht is, geen zwakte. Toegeven dat je iets niet weet of dat je fout zat, kan voelen als een nederlaag, maar het is juist goed om vraagtekens te durven zetten bij je ideeën. Dit proces maakt je een wijzer mens. Grant wijst erop dat we vaak te weinig van gedachten veranderen, omdat we heilig overtuigd zijn van onze eigen waarheid en niet snel onze eigen overtuigingen op de proef stellen.

kim twijfelen ego

Rethinking: Je overtuigingen heroverwegen

In een snel veranderende wereld is het nuttig om je overtuigingen te heroverwegen. Grant noemt dit "rethinking". Dit houdt in dat je kritisch staat tegenover de meningen en ideeën van anderen, maar ook die van jezelf in twijfel durft te trekken. Door als een wetenschapper te denken, geef je de voorkeur aan bescheidenheid boven trots en nieuwsgierigheid boven overtuiging. Dit kan je helpen om beter te worden in je werk, zoals blijkt uit onderzoek onder beginnende ondernemers die leerden hun strategieën als hypothesen te behandelen.

Het dunning-krugereffect: blind voor eigen onkunde

Mensen zijn vaak blind voor hun eigen incompetentie, wat bekend staat als het Dunning-Krugereffect. Dit effect laat zien dat mensen met de laagste score op een test vaak zichzelf het hoogst inschatten. Kundige mensen twijfelen juist meer aan zichzelf, omdat ze beter zien wat ze nog niet weten. Grant benadrukt dat zelfverzekerde bescheidenheid valt te leren en dat dit helpt tegen zelfoverschatting. Proefpersonen die leerden om zekerheden los te laten, riepen vaker hulp in en onderzochten afwijkende meningen om daarvan te leren.

Bescheidenheid als wapen tegen zelfoverschatting

Bescheidenheid is een wapen tegen zelfoverschatting. Het betekent niet dat je weinig zelfvertrouwen hebt, maar dat je beseft dat je fouten maakt en dat de zoektocht naar kennis nooit eindigt. Door jezelf steeds af te vragen wat ervoor nodig is om je mening te weerleggen en mensen om je heen te verzamelen die je durven uit te dagen, blijf je openstaan voor nieuwe informatie en advies.

Conclusie: De kracht van twijfel

Kortom, twijfelen is een dubbelzinnig en vaak ongemakkelijk proces, maar het kan ook een bron van kracht zijn. Door twijfel kun je jezelf herontdekken, je identiteit vormgeven en authentieker leven. Of het nu gaat om een innerlijke zoektocht naar je genderidentiteit of een uiterlijke makeover, twijfelen helpt je om dieper te graven en te evolueren naar de beste versie van jezelf. Je dromen achterna gaan begint vaak met twijfel. Het is deze onzekerheid die ons aanzet tot reflectie, waardoor we uiteindelijk durven te kiezen voor wat ons echt gelukkig maakt en waardoor we echt onszelf kunnen zijn. Adam Grant's inzichten tonen aan dat het omarmen van twijfel en het durven heroverwegen van je overtuigingen je kan helpen om flexibeler, creatiever en uiteindelijk succesvoller te zijn.

Blijf niet vastzitten in zekerheden, maar durf te twijfelen en heroverweeg je overtuigingen. Wil je meer leren over hoe twijfel je kan helpen groeien? Kom dan langs voor een make-over of voor een Nei therapy sesse en ontdek de kracht van een open en nieuwsgierige mindset. Zet de eerste stap naar een authentieker en succesvoller leven door jezelf te omarmen en je dromen achterna te gaan!

*Dit artikel is gebaseerd op het boek van Adam Grant: Weten wat je niet weet.

Wil jij een afspraak maken voor een gesprek of een make-over? Mail dan naar

Andere blogs